SUROVINY:
- 10 čerstvých bagelů
- 400 g čerstvého žervé nebo krémového sýra
- velká hrst čerstvé pažitky
- šťáva z 1 citronu
- čerstvě mletý černý pepř
- 400 g divokého uzeného lososa
- extra panenský olivový olej
JAK NA TO:
Bagely nakrájejte podélně na kolečka. Žervé smíchejte s jemně nakrájenou pažitkou, citronovou šťávou a černým pepřem. Ochutnejte a dochuťte. Na každé kolečko dejte žervé, na ně růžičku stočenou z plátku lososa, posypte nakrájenou pažitkou a zakápněte trochou toho nejlepšího olivového oleje, jaký si můžete dovolit.
SUROVINY:
- 1 hrst kuskusu z ječmene
- vlažná voda
- ½ cibule, najemno nakrájené
- 2 stroužky česneku
- 2 červené chilli papričky, zbavené semínek, 1 nasekaná nadrobno a 1 nakrájená na tenké proužky
- extra panenský olivový olej
- 1 lžička mořské soli
- 1 lžička fenyklových semínek
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička semínek koriandru
- kousek skořice o velikosti asi 2,5 cm
- hrudka nesoleného másla
- 1 velký trs čerstvého koriandru, lístky otrhat, stonky najemno nakrájet
- ¼ kila mlžů
- 2 filety z pilobřicha, s kůží, bez šupin a kostí
- 2 filety z parmice nachové, s kůží, bez šupin a kostí
- 125 g mořského ďasa, pokrájeného na kousky
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 citrony, 1 rozkrojený napůl, 1 na dílky na ozdobu
- 3 polévkové lžíce zakysané smetany
POSTUP:
Vložte kuskus do mísy a zalijte teplou vodou. Změkne a dvojnásobně zvětší objem.
Na mírném plameni předehřejte středně velkou pánev a na oleji osmahněte cibuli, česnek a chilli papričku. V hmoždíři rozetřete sůl, semínka fenyklu, římského kmínu, koriandru a skořici. Přidejte k cibuli spolu s máslem, jakmile se rozpustí, přidejte jemně nakrájené stonky koriandru a kuskus. Vařečkou ho rozprostřete po celé pánvi.
Ztlumte plamen a přidejte rybu, kůží nahoru. Pokapejte olivovým olejem, posolte a popepřete a přidejte citron rozkrojený napůl. Přikyjte vlhkým papírem a vařte 15 minut.
Podávejte posypané lístky koriandru a chilli papričkou nakrájenou na jemné proužky, z půlek citronu vymačkejte šťávu, ozdobte kopečkem zakysané smetany a pokapejte olivovým olejem.
Porce: 2
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 15 minut
SUROVINY:
- 1 bio kuře o váze asi 2 kg
- 200 g sušeného tamarindu, rozdrobeného
- kousek zázvoru, nakrájeného
- 2 červené chilli papričky, zbavené semínek, 1 nasekaná na kousky, 1 nakrájená na tenké plátky
- 1 červená cibule i se slupkou, nakrájené plátky
- 2 stébla citronové trávy, utlučená a nahrubo nakrájená
- 1 hlavička česneku, napříč rozpůlená
- 1 velký trs čerstvého koriandru
- 400 ml kokosového mléka z konzervy
- 225 g rýžových nudlí
- thajská rybí omáčka
- sojová omáčka
- pár kapek olivového oleje
JAK NA TO:
Vložte kuře do velkého těžkého kastrolu a přidejte tamarind, zázvor, nakrájenou chilli papričku, cibuli, citronovou trávu a česnek. Jemně nakrájejte stonky koriandru a přidejte do hrnce, listy dejte stranou na později.
Zalijte vodou až po okraj, kuře je třeba zatížit těžkou pokličkou nebo menším kastrůlkem, který se vejde do hrnce. Přiveďte k varu a mírně vařte hodinu až hodinu a půl. Pak kuře vyjměte a pomocí vidličky z něj oberte maso.
Omáčku rozmělněte, přidejte kokosové mléko a zastříkněte rybí omáčkou. Dejte do misky rýžové nudle, přelijte je vařící vodou a nechte stát 3 minuty. Smíchejte lístky koriandru a jemně nakrájenou chilli papričkou.
Nudle slijte, rozdělte je dno misek, ve kterých budete pokrm servírovat, a zalijte trochou sojové omáčky. Na to položte kuřecí maso, a přelijte přecezenou omáčkou. Navrch dejte směs chilli papriček a koriandru a pokapejte olivovým olejem.
Porce: 4
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: hodina až 1 ½ hodiny
SUROVINY
- 6 lžic cukru
- 6 lžic vody
- vanilkový lusk
- cukrový meloun
- maliny
- grep
- pomeranč
- broskev nebo nektarinka
- kiwi
- zmrzlina
JAK NA TO:
Cukr smícháme s vodou a svaříme do cukrového sirupu.
Jakmile sirup trochu zhoustne a začne bublat, přidáme vanilkový lusk, ze kterého jsme nožem vyndali semínka a vsypali je také do cukrové hmoty.
Mezitím si do misky nakrájíme všechno ovoce na kostky. Z grepu a pomeranče vykrojíme pouze masíčko bez blanek.
Zbytek šťávy z obou plodů vymačkáme do cukrové hmoty. Necháme probublat a na chvíli odstavíme. Ovoce zalijeme voňavým cukrovým sirupem a ozdobíme kopečkem zmrzliny.
SUROVINY:
- ½ kg černých fazolí – suchých, ne z konzervy
- ½ kg solených vepřových žebírek
- ½ kg solené slaniny
- 8 lžic olivového oleje
- 2 cibule, oloupané a jemně nasekané
- 6 jemně nasekaných stroužků česneku
- 2 velké uzené klobásy, nakrájené na větší kusy
- ½ kg uzených vepřových žebírek, nakrájených na kusy
- ½ kg uzené slaniny, nakrájené na kusy
- 1 polévková lžíce čerstvě mletého černého pepře
- 5 bobkových listů
JAK NA TO:
Namočte fazole přes noc do studené vody, tak, ať jsou celé ponořené. Přes noc namočte do studené vody i solená žebírka a slaninu.
Slijte fazole a dejte je do velkého kastrolu se studenou vodou. Přiveďte k varu a pak na mírném ohni vařte 30 minut, až změknou.
Namočená žebírka a slaninu dobře propláchněte, přidejte fazole a vařte 30 minut na středním plameni. Rozpalte hodně velkou pánev a nalijte do ní tolik olivového oleje, aby zakryl dno. Přidejte cibuli a česnek a nechte změknout. Přihoďte klobásy, uzená žebírka a slaninu, pepř a bobkové listy. Přidejte uvařené fazole a maso a doplňte vodou až po okraj. Vařte mírným varem asi hodinu, až maso odpadává od kostí.
Feijoadu servírujte s vařenou bílou rýží, plátky pomeranče a velmi jemně nakrájenou jarní zeleninou osmahnutou v olivovém oleji s jemně nakrájenou cibulí a česnekem.
Komentáře
Přehled komentářů
Lidi tady bude vice receptu, jasny? Jen se mi vsechny smichali dohr. tak je tam musim dodat, pls a piste KOMENTARE fakt dik, potesi to ;) Lucy
Mnoooooooo
(Lucy, 23. 7. 2006 21:00)